2014. április 13., vasárnap

98.-191. hét



Most hogy ennyit panaszkodtam a lányokra, számba veszem, hogy amúgy milyen ügyes, okos, aranyos, szép és kedves kislányok.
         Borka például teljesen magabiztosan váltott lábbal megy fel-le a lépcsőn, és lankás terepen hosszan tud úgy gurulni a futóbiciklijével, hogy felemeli a lábait. Egyre ügyesebben rajzol. A kedvenc továbbra is a virágos mező, már rajzol hozzá napot, kék eget és füvet is, és nem tudom honnan szedte, de a lap négy sarkára rajzszöget is kerekít. A nagy fejlődési ugrás az, hogy már emberket is rajzol, nagyrészt a fejekre koncentrál és nagyon helyes gülüszemű arcokat csinál. Sőt, annyira kreatív, hogy dinamizmus is lejön a műveiről, az egyik kedvencem, amin Emese látható, ahogy a lila overáljában hintázik a virágos hintán. Nem mondom, hogy egyből felismertem, de miután megtudtam, hogy mi, teljesen egyértelművé vált a dolog. Szeret memória kártyákkal játszani, és kifejezetten ügyes, ha közben Emesét is szemmel kell tartanom, simán elver. Mondjuk sajátos stílusban játszik, ugyanis vannak kedvenc és kevésbé kedvelt lapjai, és ha tudja is egy nem szimpatikus pár helyét, akkor is inkább egy kedvenc felderítésével próbálkozik. Végül úgy sikerült erről az érzelmi alapokon nyugvó taktikáról leszoktatni, hogy a már felfordított párokból hajlandó vagyok cserélni.
         Emese is rohamos iramban fejlődik, nagyon sok mondókát ismer és énekel Borkával. Kedvencei az „Aki nem lép egyszerre…”, a „Mackó, mackó ugorjál…”, és a ”Süss fel nap…”. Egyre ügyesebben eszik kés-villával is, bár a felszúrással még vannak problémái, de igen egyszerűen áthidalja a problémát, kézzel megfogja, rászúrja, majd villával megeszi. Továbbra is imád homokozni és már nem csak rombol, hanem egyre határozottabban épít és alkot is. Minden alkalommal megkérdezi, hogy mit kérek és bármikor összerittyent egy homok fagyit, amelyet irtó nagy sértés visszautasítani.
         Az egyéni teljesítményeken túl azonban a legnagyobb fejlődés a kettősükben történt. Mióta Emese beszél, nagyon aranyosan főzőcskéznek, babáznak vagy vásárlósat játszanak együtt. Látszólag nagyon kötődnek egymáshoz és irtó helyesek amikor együtt röhögcsélnek. Borka szíves örömest elterelgeti a húgát és előfordult már, hogy amikor nekem elfogyott a türelmem, ő ment oda Emeséhez, hogy – gyere Mesi, ülj ide, mesélek neked, jó! – és tényleg meg is tette. Mesi viszont bármikor nekimegy egy nála két fejjel magasabb kisfiúnak is a játszótéren, ha csak hozzáér Bori lapátjához és visítva kiabálja, hogy az a Bojié!!! Csomót szokták ölelgetni egymást, nagyon jól össze tudnak fogni, ha rosszalkodásról van szó, attól meg végképp elolvadok, ha kézenfogva sétálnak. És persze bunyóznak, meg vitatkoznak is, de mégis néha irigykedem, hogy milyen jó lehet, egy testvér.

GySzR:

Borkának nagy kedvence mostanában, hogy kitalálósat játszunk. Általában valamilyen állatra gondolunk, körülírjuk és a másiknak ki kell találnia. Bori nagyon ügyes, de ha fárad, rém szórakoztató meghatározásokat tud kitalálni, például:
- Szőrös, ugat és annyi lába van, mint a kutyáknak szokott lenni!
- Aranyos, néha nyávog és cicaeleséget eszik!
De ha sokszor és túl gyorsan kitalálom, akkor vannak nehéz feladványai is, olyan élőlények, amelyeket csak ő ismer, bár lehet, bennem van a hiba, mert ez egy gyakran visszatérő feladvány, ha tudjátok a megfejtést szóljatok:
- Hét lába van, vízben él, de ha hapcizik kijön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése