2015. január 18., vasárnap

138.-231. hét



Ha már múlt héten úgy áradoztam, akkor most árnyalni fogom a képet és egy kicsit panaszkodom is Mesketéről. A kisasszony ugyanis este úgy fél nyolc tájában éles kis eszével felméri, hogy az éjszaka feltartóztathatatlanul közeledik. Sötét van, túl vagyunk a délután fénypontján, a vacsorán és ezek a gonosz felnőttek valamiért megint próbálják becserkészni, levetkőztetni és kádbarakni, majd ágybadugni. Márpedig Emese ezt nagyon nem szereti. És ezt nem fél tudtunkra adni. Konkrétan ha valaki kilenc óra tájában bekukkantana a gyerekszobába, azt látná, hogy Emese páros lábbal ugrál az ágyában és visítások kíséretében ordítja, hogy „Nem akarok aludni!”. Vagy néha a változatosság kedvéért azt, hogy „Azt akarom, hogy reggel legyen! Most azonnal!” vagy csak annyit mond, hogy „Csúnya aludás!”. És igazándiból nem az időponton múlik a dolog, mert ha korábban kezdjük, akkor még nagyobb az ellenállás, mert még nem fáradt, ha pedig később, akkor szintén, mert túlfárad és még makacsabb és hisztisebb lesz. Igazándiból nem tudom miből ered ez a hatalmas ellenszenv az alvás iránt, főleg mert jómagam olyan szívesen aludnék többet.
Az elalvási rituálé úgy néz ki nálunk, hogy háromnegyed kilenc táján lekapcsoljuk a villanyt, majd néhányszor újra, mert kezdődik a „éhes vagyok”, „szomjas vagyok”, „pisilnem kell” (érdekes, hogy ezt Mesi is mindig megérzi és ilyenkor bezzeg tud szólni!) „nem jól áll a takaróm” (ez tetszőleges ismétlésszámmal), „hadd nézzem meg a csillagokat! Jaj már megint borús az ég!”, „hol van az az alvósállatom, amit nem láttam két hete, de most kizárt, hogy elaludjak nélküle”, „Anya! Ölelj meg” (tökéletes amnéziával arra nézve, hogy két perce már megtettem). Mire lefut ez a műsör Borka kidől és elalszik és ilyenkor kezdődik Emese különszáma. Legszemléletesebben úgy tudom leírni, hogy olyan, mint egy kejfeljancsi, annyival fűszerezve a dolgot, hogy nem csak lefektetni nem lehet, hanem végtelen számú alakommal és fáradhatatlanul képes kimászni az ágyból. De még akkor is még ötször utoljára, amikor leérkezve képtelen talpon maradni a fáradtságtól. Aztán nagy nehezen eljut odaáig, hogy akkor talán mégis jobb lenne valami puha felületen lenni, de ne reménykedjetek, fekvésről még szó sincs! Ilyenkor jön a fészkelődős stádium, amikor egy rókakölyköt megszégyenítő módon ide-oda ficánkolva, tekeregve, rúgkapálva, pörgölődve, forgolódva, kitakarózva, betakarózva, fejjel ide, fejjel oda próbálja elkerülni, hogy öt másodpercig egy helyben maradjon, nehogy véletlenül leterítse az álom. Majd megkezdődik a végjáték, amikor már csak nyafogni van ereje, és kezdődik a kérlelés még egy mese, még egy kis hátsimogatás, még egy kis vizecske… és a legsúlyosabb: „feküdj ide mellém”. És ekkor hirtelen, akár a mondat közepén elalszik a végkimerülésben. Mindezt úgy nagyjából este fél tíz-tíz felé, úgy hogy reggel nyolc körül ébred és nem alszik délután. Szerintetek van esély, hogy kinövi?

GySzR:

Borka az elmúlt hónapokban hivatalos volt egy pár zsúrba, ahol mindig annyira jól érezte magát, hogy rögzült a szó a kis fejében és már ha szőlőzsír kerül a kezébe, akkor is kizsúrozza a száját.
Megmosolyogtatja a szívem, főleg mert kezd kinőni ezekből a betűcserékből és előbb-utóbb gyönyörűen tisztán beszélő nagylány lesz. (Na jó, azért a komeló még tartja magát.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése